Λίγα λόγια για το άθλημα: 

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής Γουίλιαμ Μόργκαν, στην προσπάθειά του να βρει ένα παιχνίδι που να μπορεί να παίζεται σε κλειστό χώρο με μικρό κίνδυνο τραυματισμών, επινόησε το 1895 το άθλημα της Πετοσφαίρισης, στο παράρτημα της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (ΧΑΝ) στην πόλη Χόλυοουκ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Το αρχικό της όνομα ήταν "Mintonette". Σε σύντομο όμως χρονικό διάστημα, και μετά τη διεξαγωγή ενός αγώνα επίδειξης, μετονομάστηκε σε Πετοσφαίριση (βόλεϊ).

Περιγραφή

Οι αγώνες Πετοσφαίρισης διεξάγονται σε κλειστό γήπεδο μεταξύ δύο ομάδων, που αποτελούνται από έξι βασικούς παίχτες και έξι αναπληρωματικούς έκαστη και σε αγωνιστικούς χώρους διαστάσεων 9 x 9 μέτρων για κάθε ομάδα . Οι αγώνες μπιτς βόλεϊ διεξάγονται ανάμεσα σε ομάδες των δύο αθλητών ή αθλητριών, και σε αγωνιστικούς χώρους διαστάσεων 8 x 8 μέτρων για κάθε ομάδα. Τόσο στην Πετοσφαίριση όσο και για το μπιτς βόλεϊ η κάθε ομάδα έχει σαν στόχο να περάσει η μπάλα πάνω από το δίχτυ και να ακουμπήσει στο έδαφος του γηπέδου της αντιπάλου ομάδας, ενώ παράλληλα να αποφευχθεί αντίστοιχη ενέργεια από την αντίπαλη ομάδα.

Kανονισμοί βόλεϊ

Το βόλεϊ σάλας παίζεται από ομάδες των έξι παικτών, με μέγιστο αριθμό τα πέντε σετ. Το σετ το κερδίζει η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στους 25 πόντους, εκτός από το πέμπτο σετ το οποίο το κερδίζει η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στους 15 πόντους. Για να κερδίσει κάθε σετ, η ομάδα πρέπει να έχει διαφορά δύο πόντων. Όπως και στα άλλα αθλήματα με φιλέ, στόχος του βόλεϊ είναι να προσγειωθεί η μπάλα στο μισό του γηπέδου της αντίπαλης ομάδας. Η ομάδα πρέπει να περάσει την μπάλα πάνω από το φιλέ – το οποίο έχει ύψος 2,43 μέτρα για τους άνδρες και 2,24 μέτρα για τις γυναίκες – με τρεις κινήσεις το πολύ, ενώ στις περισσότερες φάσεις ακολουθείται η τακτική "άμυνα"-"στρώσιμο"-"καρφί". Στους Ολυμπιακούς, τόσο στο τουρνουά των ανδρών όσο και στο τουρνουά των γυναικών, οι ομάδες χωρίζονται σε δυο ομίλους των έξι, και οι τέσσερις από κάθε όμιλο προκρίνονται στη φάση των νοκ άουτ.

Εγκαταστάσεις: 

Κλειστό Γήπεδο Παιανίας

Προπονητές: